Julemanden kommer til Kerteminde den 15. december

Julemandens ankomst (10)

Ingen jul uden en Julemand, og Kerteminde har selvfølgelig sin helt egen lokale af slagsen. Han ankommer til byen med hele sit nisse-entourage lørdag den 15. december kl. 11.00 ved Renæssancehavnen. Og mon ikke han har lidt godter med til børnene!

Julemandens dragt ligger gemt trygt og godt i SuperBrugsens kælder, men snart er tiden inde til at tage den frem igen: Det er Cityforeningen og Vandskiklubben i Fællesskab, sammen med to lokalpatrioter, der sørger for, at Julemanden finder vej til den gamle købstad med godter i posen til de mindste. Med sig har Julemanden en masse små hjælpere, og han har også en skipper, der sejler ham ind til Kerteminde med alle godterne.
Inde i Julemanden er et lokalt bysbarn, nemlig Anders Verner Hansen. Og skipperen, der sejler ham ind, Kim ”Pingeling” Nielsen, er ligeså en rigtig kerteminder. Gennem de seneste år har de i fællesskab sørget for at få Julemanden bragt tørskoet ind på land.

– Det er rigtig hyggeligt at agere Julemand, fortæller Anders Verner, der har været Julemand gennem de seneste år. – Tidligere var det faktisk min far, Knud Verner, der bestred den hyggelige tjans at sørge for oplevelsen og godterne til børnene, og jeg overtog efter ham, da han gik bort.
I nogle år forsøgte man sig med en professionel Julemand, men ingen viste sig at være ligeså professionel som Anders, der fik tjansen tilbage igen for nogle år siden, og det er han rigtig glad for. – Jeg er vant til at optræde og har det nemt med børn, så jeg hygger mig meget med det.

Ligeså hygger Kim ”Pingeling” Nielsen sig gevaldigt med opgaven som skipperen på det gode skib og gamle fiskekutter Sille: – Det er simpelthen så hyggeligt, og det er guld værd at se ansigterne hos de små børn, når de ser Julemanden, og nærmest vælter bagover af begejstring. Når vi kommer sejlende ind fra bugten er det et skønt syn at se alle de glade børn, der bare står og venter på vi kommer i land.

Kim afslører, at selvom man ellers skulle tro det, så sejler han altså ikke helt til Grønland efter Julemanden: – Vi tager ham på her ovre i havnen og sejler en tur ud i bugten, hvorefter vi kommer ind igen sådan, at han og de små nissebørn kan gå i land cirka kl. 11.00.
Kims lille kutter er perfekt til opgaven, da skibet skal lægge til ved Renæssancehavnen:
– Der kan de store kuttere jo ikke lægge til, så her er min Sille perfekt! Og det er faktisk grunden til, at man valgte mig som skipper – fordi jeg havde det rigtige skib.

Når Julemanden og hans hjælpere er kommet i land, bliver han og hans følge kørt rundt i hestevogn i byens gader, og der bliver kastet godter ud fra vognen. Ved endestationen på Torvet danner Julemanden en kæde med alle børnene, hvorefter de danser Nu det’ jul igen hele vejen rundt om kirken, og rundt om det store juletræ. Til slut kan man få taget et billede med Julemanden, som ønsker alle en Glædelig Jul!